Terug naar het woordenboek

Fytotherapie is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. In de volksmond wordt de therapie ook wel kruidengeneeskunde genoemd.

Fytotherapie wordt al duizenden jaren toegepast in verschillende culturen over de hele wereld. Planten en hun extracten worden gebruikt in verschillende vormen, zoals gedroogde kruiden, tincturen, oliën, theeën, capsules of crèmes.

Fytotherapie is niet noodzakelijkerwijs een alternatieve geneeswijze, maar kan als voorloper van de moderne farmacologie gezien worden. De alsmaar groeiende vraag naar natuurgeneeskundige oplossingen voor bepaalde aandoeningen en ziektes, doet ook een groeiende vraag naar degelijk opgeleide fytotherapeuten ontstaan.

Deze kruiden hebben bijvoorbeeld een wetenschappelijk bewezen werking:

Kurkuma (Curcuma longa): Kurkuma is een kruid dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt als onderdeel van de traditionele Indiase geneeskunde (Ayurveda).

Ginkgo biloba: Ginkgo biloba is een kruid dat afkomstig is van de Ginkgo-boom en wordt gewaardeerd om zijn gunstige effecten op de cognitieve functie en de bloedcirculatie. Het bevat antioxidanten en bioactieve stoffen die de bloedvaten verwijden en de doorbloeding naar de hersenen kunnen verbeteren.

Pepermunt (Mentha piperita): Pepermunt is een verfrissend kruid dat wordt gebruikt voor zijn aromatische en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. De essentiële olie van pepermunt bevat menthol, dat kan helpen bij het verlichten van maagklachten, zoals indigestie, misselijkheid en prikkelbare darmsyndroom (PDS).


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt