Terug naar het woordenboek
Familieopstellingen is een therapeutische methode die er vanuit gaat dat familiebanden een diepgaande invloed hebben op individueel welzijn.

Deze therapie kan verborgen patronen, conflicten of emotionele blokkades onthullen. Populair zou je kunnen zeggen: hoe ben je uit jouw jeugd gekomen?

Deelnemers aan een familieopstelling zijn geen familieleden van elkaar. De familieverbanden worden fysiek uitgebeeld door andere deelnemers. Deze worden representanten genoemd.

De cliënt is toeschouwer van het schouwspel. Bijvoorbeeld, staan vader en moeder naast elkaar of staan er kinderen tussen. En waar staan opa en oma? Door dit te visualiseren met de representanten wordt er veel duidelijk.

De focus ligt op het begrijpen van de onderliggende dynamiek en het herstellen van verstoorde relaties en balans binnen de familie. Het is een instrument dat persoonlijke groei en heling kan bevorderen.

Familieopstellingen, ook wel systemisch werk genoemd, is ontwikkeld door psychotherapeut Bert Hellinger. Er zijn ook andere vormen van opstellingen, zoals bijvoorbeeld organisatieopstellingen.

Wat is familieopstellingen?
Afbeelding: Vectorpocket op Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt