Terug naar het woordenboek

De Buteyko methode is een ademhalingstechniek die is ontwikkeld door de Russische arts Konstantin Buteyko. De methode is vernoemd naar hem vanwege zijn pionierswerk bij het onderzoeken van de relatie tussen ademhaling en gezondheid.

De Buteyko methode is gericht op het herstellen van een normale ademhaling door bewust te ademen met een verminderde hoeveelheid lucht.

Volgens Buteyko en zijn aanhangers ademen veel mensen onnodig te diep en te snel, wat kan leiden tot een onbalans in het koolstofdioxidegehalte in het lichaam. Ze geloven dat dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals astma, allergieën, slaapapneu, hypertensie en andere ademhalings- en hart- en vaatziekten.

De Buteyko methode leert mensen om bewust minder diep en langzaam te ademen, waardoor het koolstofdioxidegehalte in het lichaam wordt verhoogd. Dit zou de bloedvaten ontspannen, de zuurstofafgifte naar weefsels verbeteren en de algehele gezondheid bevorderen.

De technieken van de Buteyko methode omvatten onder andere neusademhaling, ontspannen ademen, ademhalingsoefeningen en het vermijden van mondademhaling.

De Buteyko methode is controversieel. Niet alle artsen zijn het eens met de theorie. Medische begeleiding is verstandig.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt