Terug naar het woordenboek
Het geloof in het boze oog is dat iemand door zijn blik negatieve energie kan overbrengen op anderen. Zo wordt hen schade berokkend in de vorm van tegenspoed, pech of ziekte. Je kunt je hiertegen beschermen met een boze oog-amulet.

Het boze oog is geen eigenschap of speciale kracht die een persoon bezit, maar eerder een uiting van negatieve emoties zoals jaloezie of wrok.

Het bestaan ervan is diepgeworteld in de culturen van Turkije, Griekenland, Italië en andere landen rond de Middellandse Zee. Het geloof in het boze oog speelt ook een belangrijke rol in de joodse en islamitische tradities. In het Hebreeuws staat het bekend als Ayin hara en in het Arabisch als Nazar.

In deze culturen zijn er specifieke rituelen en amuletten om bescherming te bieden tegen het boze oog. Het bekendste amulet is het Nazar-amulet, ook bekend als een boze-oogamulet.

Het bestaat meestal uit een blauw-glanzend oog. Blauw wordt beschouwd als een kleur die beschermt tegen negatieve energie. Het oog van het Nazar-amulet kent verschillende tinten blauw, soms met witte of zwarte accenten.

De amulet heeft een witte of zwarte pupil in het midden van het oog. Dit centrum van het oog is het actieve deel van de amulet dat de negatieve energie afweert.

Het oog wordt soms omringd door decoratieve elementen, zoals cirkels, sterren of andere beschermende symbolen. Soms staan er ook teksten of zegeningen op de amulet.

Nazar-amuletten worden vervaardigd van verschillende materialen, zoals glas, keramiek, metaal of plastic. Ze worden gedragen aan kettingen, als armbanden of als bedels aan sleutelhangers. Het oog wordt ook aangebracht als decoratieve object in huizen, kantoren en voertuigen.

Andere benamingen van het boze oog zijn: Malocchio (Italiaans), Mauvais œil (Frans), Matiasma (Grieks) en Evil eye (Engels).

Wat is het boze oog?
Afbeelding: Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt