Terug naar het woordenboek
Het begrip basisemotie verwijst naar zes fundamentele emoties die iedereen heeft. Blijdschap, verdriet, angst, woede, verrassing en walging vormen de basis voor een breed scala aan menselijke emoties.

De meest bekende theorie over basisemoties is die van Paul Ekman, een pionier op het gebied van emotieonderzoek. Volgens Ekman worden de zes basisemoties als fundamenteel beschouwd omdat ze bijna universeel worden herkend, ongeacht culturele achtergrond of taal.

Basisemoties worden gekenmerkt door een aantal specifieke reacties. Blijdschap wordt vaak geassocieerd met een glimlach, terwijl verdriet kan gepaard gaan met tranen. Angst kan leiden tot verhoogde hartslag en snellere ademhaling, terwijl woede kan resulteren in gespannen spieren en een verhoogde agressieve neiging.

Niet iedereen is het erover eens dat er een beperkt aantal basisemoties is. Sommige wetenschappers stellen dat emoties samenvloeien en elkaar overlappen zodat er geen strikte scheiding is tussen basisemoties.

Micro-emoties zijn hele kleine uitingen die moeilijk zijn op te merken.

Basisemotie in het Spiritueel Woordenboek
Afbeelding: Pikisuperstar op Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt