Terug naar het woordenboek

Bandstemmen zijn stemmen die zijn opgenomen op elektronische apparaten zonder dat ze op het moment van opname hoorbaar waren voor het menselijk oor. Bandstemmen is een paranormaal begrip.

Bandstemmen zijn ook bekend als EVP (Electronic Voice Phenomena). Het idee is dat de geluiden afkomstig zijn van geesten of uit het hiernamaals.

Mensen die in EVP geloven, beweren vaak dat ze onverklaarbare stemmen, fluisteringen of geluiden opnemen tijdens het gebruik van recorders, radio’s, computers, of zelfs mobiele telefoons. Deze stemmen worden soms als boodschappen of antwoorden op vragen beschouwd afkomstig van overleden mensen.

Het idee van bandstemmen heeft zijn oorsprong in de vroege 20e eeuw, maar de afgelopen decennia heeft het aan populariteit gewonnen door tv-shows, films en internet.

Hoewel sommige mensen ervan overtuigd zijn dat EVP bewijs is van communicatie met het hiernamaals, beschouwen sceptici het meestal als het resultaat van willekeurige geluiden, elektronische interferentie of het menselijk brein dat patronen in ruis probeert te herkennen.

EVP blijft onderwerp van discussie en controverse tussen gelovigen en sceptici.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt