Terug naar het woordenboek

Ankh symboliseert de verbinding tussen het aardse en het spirituele, en moedigt spirituele groei en bewustwording aan.

Het ankh-symbool heeft zijn oorsprong in het oude Egypte en wordt vaak geassocieerd met de oude Egyptische beschaving. Het woord ‘ankh’ komt van het Egyptische woord ‘nḫ’ dat leven betekent. Het symbool zelf bestaat uit een kruisvormig element met een lus aan de bovenkant.

Het exacte ontstaan en de betekenis van het ankh-symbool zijn niet volledig bekend, maar het wordt vaak geassocieerd met vruchtbaarheid, het eeuwige leven en spirituele kracht in de Egyptische mythologie. Het werd vaak afgebeeld in handen van goden en godinnen, en het werd ook geassocieerd met farao’s en hun recht op goddelijke macht en heerschappij.

Het ankh-symbool werd in verschillende contexten gebruikt in het oude Egypte, zoals in religieuze kunst, als een amulet voor bescherming en als een symbool van levenskracht en voortbestaan. Het is een van de meest herkenbare en iconische symbolen uit de oude Egyptische cultuur en heeft sindsdien ook een breder spiritueel en symbolisch gebruik gekregen.

(Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay)


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt