Terug naar het woordenboek

De Tao Te Ching is een Chinese verzenbundel van voor onze jaartelling die mede de basis vormt van het taoïsme, één van de drie belangrijkste Chinese filosofieën. Vrij vertaald is de naam: Boek (Tjing) van de Weg (Tao) en de Deugd (Te).

Voordat het boek werd geschreven werden de 81 verzen al eeuwen mondeling overgedragen. De korte verzen kenmerken zich door een raadselachtig en filosofisch karakter. Ze geven handreikingen om tegelijk te leven in harmonie en in chaos.

De Tao Te Ching stelt dat de mens wordt gehinderd door opgelegde regels en wetten, door te denken in tegenstellingen. Volgens de Tao Te Ching zijn er geen tegenstellingen. Alles is één geheel. Als je een zaadje plant en er goed voor zorgt, krijg je een boom. Heb je het koud, dan gebruik je de boom als brandhout. Zo vormt alles een samenvloeiend geheel, een cirkel. Goed of fout bestaat niet, voor alles is een juiste tijd en beste oplossing.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt