Terug naar het woordenboek
De Roos van Leary is een communicatiemodel dat inzicht geeft in hoe we reageren op elkaars gedrag.

De Amerikaanse psycholoog Timothy Leary beschreef in 1957 een cirkelvormig model dat de interactie tussen mensen weergeeft. Dit model kreeg de naam De Roos van Leary. Omdat het cirkelvormige model is onderverdeeld  in acht vakken, doet het denken aan een roos met blaadjes.

Bij de Roos van Leary speelt basisgedrag een cruciale rol, omdat het de manier definieert waarop iemand zich gedraagt en hoe dit gedrag reacties van anderen kan oproepen.

Het model onderscheidt verschillende gedragsdimensies, die kunnen variëren van dominant tot onderdanig, van vriendelijk tot vijandig, en van meewerkend tot niet-meewerkend.

De Roos van Leary benadrukt dat gedrag besmettelijk kan zijn: als iemand bijvoorbeeld dominant gedrag vertoont, is de kans groter dat anderen geneigd zijn om onderdanig gedrag te vertonen in reactie daarop.

Omgekeerd, als iemand vriendelijk en meewerkend gedrag vertoont, is de kans groter dat anderen zich ook vriendelijk en meewerkend gedragen.

Het begrijpen van basisgedrag en de reacties van anderen kan mensen helpen om waardevoller te communiceren en harmonieuzere relaties te ervaren.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt