Terug naar het woordenboek
Nihilisme is een denkwijze waarbij je dingen opnieuw overdenkt zonder rekening te houden met waarden die er eerder aan zijn verbonden. Nihil is het Latijnse woord voor niets.

Met een nihilistische kijk op dingen laat je traditionele waarden, overtuigingen en sociale structuren voor wat ze zijn. Je laat alles achter en je begint als het ware opnieuw met denken.

De bekende Duitse filosoof Friedrich Nietzsche was een belangrijke denker met betrekking tot het nihilisme. Maar hij beschouwde het niet als een volwaardige filosofie.

Nietzsche beschouwde het vooral als een manier om nieuwe betekenissen te ontdekken en te creëren in een wereld waarin oude structuren aan het afbrokkelen zijn.

Een wijdverbreid negatief misverstand over het nihilisme is dat het betekent dat het leven geen speciale betekenis heeft en dat alles uiteindelijk zinloos is.

Nihilisme moedigt mensen juist aan om hun eigen betekenis en doel in het leven te creëren. In plaats van vast te houden aan traditionele normen en waarden.

Deze afwijzing van vaststaande betekenissen biedt ruimte voor creativiteit en vernieuwing.

Nihilisme kan individuen helpen om zich te ontdoen van opgelegde normen die hen belemmeren in hun persoonlijke groei en zelfexpressie.

Tenslotte kan het aanvaarden van de afwezigheid van een absolute waarheid mensen bevrijden van de druk om alles te moeten begrijpen. Het leven komt zoals het komt.

Wat is nihilisme? Afbeelding: Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt