Terug naar het woordenboek

Hoog sensitief is een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand zeer gevoelig is voor prikkels en subtiele nuances in de omgeving. Een hoog sensitief iemand wordt ook HSP (Highly Sensitive Person) genoemd.

Hoog sensitieve mensen ervaren intensere emoties, zijn gevoelig voor geluiden, geuren, texturen en visuele details en hebben meer behoefte aan rust en verwerkingstijd. Ze zijn empathisch en hebben een sterk ontwikkeld intuïtief vermogen.

Hoog sensitiviteit is geen stoornis maar een aangeboren eigenschap die voorkomt bij zo’n 15-20% van de bevolking, ongeacht geslacht of leeftijd.

Hooggevoeligheid kan een grote stempel drukken op werk, relaties en het persoonlijk leven. In de hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand en ratio, wordt de eigenschap niet altijd erkend en gewaardeerd.

De huidige maatschappij heeft tevens tot gevolg dat de hoeveelheid indrukken en prikkels enorm is. Wat anderen normaal vinden, zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn. Zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt