Terug naar het woordenboek

Baunscheidt is een huidprikkeltherapie waarbij kleine naalden worden gebruikt om de huid te prikkelen. Het verwijst naar de Baunscheidtismus, een alternatieve geneeswijze ontwikkeld door Carl Baunscheidt in de 19e eeuw.

Carl Baunscheidt ontwikkelde het zogenaamde Baunscheidt apparaat, een ring met 33 fijne naaldjes. De naaldjes maken ondiepe prikjes in de huid. Je kunt het beschouwen als een acupunctuur voor de huid.

De prikjes bevorderen de doorbloeding van de huid en activeren de zenuwbanen en het lymfesysteem. Bovendien wordt het immuunsysteem gestimuleerd om antilichamen aan te maken, zodat lichaamsvreemde stoffen worden gebonden en afgevoerd.

De methode wordt onder meer gebruikt bij reuma, jicht, spit, ischias, fibromyalgie, maar ook bij menstruatiepijnen, kaakpijn, migraine, astma en bronchitis.

Hoewel er beweringen zijn dat Baunscheidtisme helpt bij verschillende aandoeningen, is het niet wetenschappelijk bewezen.

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt