Het idee achter de luistercirkel is dat er heling en verbinding ontstaat wanneer mensen echt gehoord worden. Niet door in discussie te gaan maar door in stilte aanwezig te zijn bij elkaars verhaal.
De luistercirkel vindt zijn oorsprong in inheemse tradities, waaronder die van de Noord-Amerikaanse Indianenvolken. Daar werd het gezien als een heilige praktijk: iedereen is gelijk in de cirkel. De wijsheid ontstaat niet vanuit één persoon maar in het gedeelde veld van aandacht.
Ook binnen de Afrikaanse Ubuntu-filosofie en bij de Aboriginals van Australië bestaan soortgelijke vormen van spreken en luisteren in een kring.
In onze tijd zie je de luistercirkel terug in vrouwencirkels, op spirituele retraites, in het onderwijs en zelfs in de rechtspraak. Zo is herstelrecht een alternatieve vorm van rechtspraak waarbij dader en slachtoffer samen in gesprek gaan. Niet straf maar heling en wederzijds begrip staan centraal.
Binnen de verslavingszorg wordt het principe van de luistercirkel regelmatig toegepast. Bij de Anonieme Alcoholisten (AA) delen deelnemers bijvoorbeeld hun verhaal in een kring terwijl de anderen luisteren met mededogen en respect. Deze eenvoudige vorm van delen en getuige zijn helpt om schaamte te doorbreken en verbondenheid te ervaren.
Ook binnen bedrijven en organisaties die werken met sociocratie, een besluitvormingsvorm waarbij iedereen gelijkwaardig mag meedenken, worden luistercirkels ingezet om collectieve wijsheid te benutten.
De luistercirkel wordt daarom ook wel een cirkel van wijsheid genoemd, een plek waar spreken en luisteren in dienst staan van inzicht, verbinding en heling.

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl