Terug naar het woordenboek

Colonhydrotherapie is een alternatieve therapie die tot doel heeft de dikke darm te reinigen. Het is ook bekend als darmreiniging of darmspoeling. Het idee is dat toxines, afvalstoffen en opgebouwde fecale materie in de dikke darm kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.

Bij colonhydrotherapie wordt er warm water in de dikke darm gespoten via een buis die in het rectum wordt ingebracht. Dit water spoelt de darmen en wordt vervolgens afgevoerd, samen met eventuele opgebouwde fecale materie en afvalstoffen.

Soms worden er ook kruiden, enzymen of probiotica toegevoegd aan het water.

Voorstanders van colonhydrotherapie beweren dat het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora, het verbeteren van de spijsvertering, het verlichten van constipatie en het verminderen van opgeblazen gevoel. Er is echter beperkt wetenschappelijk bewijs en artsen waarschuwen voor risico’s als uitdroging, verstoring van de darmflora en perforatie van de darmwand.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt